Etusivu Maukka, Väykkä ja syntymäpäivä on oivaltavaa ja humoristista lastenteatteria, joka ilahduttaa myös aikuista
20.1.2020 15.55

Maukka, Väykkä ja syntymäpäivä on oivaltavaa ja humoristista lastenteatteria, joka ilahduttaa myös aikuista

Lappeenrannan kaupunginteatterin kevätkauden ensimmäisenä ensi-iltana nähdään Timo Parvelan suosittuihin lastenkirjoihin perustuva lastenteatterinäytelmä Maukka, Väykkä ja syntymäpäivä. Näytelmän on ohjannut lappeenrantalaislähtöinen Ilmari Pursiainen. Näytelmän ensi-ilta on lauantaina 25.1.2020 kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.

Maukka ja Väykkä_mg_0452 (002)_450x300.jpgMaukka, Väykkä ja syntymäpäivä -näytelmässä Väykkä-koira ja Maukka-kissa viettävät Maukan syntymäpäivää. Vauhdikkaan näytelmän päähenkilöinä nähdään Maukkana Jarno Hyökyvaara ja Väykkä-koirana Jussi Lankoski.

Näytelmän käsikirjoitus pohjautuu suositun lastenkirjailijan Timo Parvelan kahteen Maukka ja Väykkä -kirjaan, joiden pohjalta teoksen on dramatisoinut Seppo Välinen. Näytelmää rytmittää Perttu Suomisen musiikki. Lavastuksen ja visuaalisen maailman Lappeenrannan pienelle näyttämölle on luonut Samuli Halla.

Maukka, Väykkä ja syntymäpäivä on humoristinen ja oivaltava tarina ystävyydestä. Näytelmän ohjaajan Ilmari Pursiaisen mukaan suuri osa näytelmän komiikasta syntyy siitä, että yleisö tietää enemmän kuin tarinan päähenkilöt.

- Näytelmässä Väykkä-koira ja Maukka-kissa juhlivat Maukan syntymäpäiviä. Kun Maukka ei saakaan lahjoja, alkaa tapahtua. Kissan mielestä kakku ja laulun luritus vain kuuluvat asiaan. Malttamatonta kissaa alkaa ärsyttää, mistä syntyy ystävysten välejä ja naapuruston hermoja koettelevia tempauksia. Ja tätä kautta kutkuttavaa komiikkaa!

Ystävyys ja siihen liittyvät asiat ovat tarinan keskeisiä teemoja. Näytelmä opettaa muun muassa sen, että ystävää ei tarvitse epäillä ja että ystävälle voi kertoa raskaita asioita ilman pelkoa siitä, että ystävä hylkäisi.

- Maukkaa on kuvailtu persoksi kissaksi ja Väykkää maltilliseksi ajokoiraksi, mitkä ovat osuvia ilmauksia. Perustilanteen alta kuoriutuu tarina, jossa ystävysten erilaiset ominaisuudet täydentävät toisiaan. On tärkeää, että ystävän kanssa pystyy pitämään yhtä erilaisuudesta huolimatta.

Pursiaisen mukaan huumorista, yllätyksellisyydestä ja kutkuttavasta menosta huolimatta näytelmästä löytyy syvempikin puoli.

- Sen lisäksi, että tarinassa on todella hauskoja tilanteita, tarttuvia kipaleita ja kiinnostavia hahmoja, kaiken alla on mieltä lämmittävää suurta viisautta ja elämänasennetta.

Kyseessä on teatterikorkeakoulusta valmistuneen Pursiaisen neljäs perättäinen lastenteatteriesityksen ohjaus. Tätä aiemmin hän on ohjannut Joensuun kaupunginteatteriin Pessin ja Illusian (2017), Porin kaupunginteatteriin Peppi Pitkätossun (2018) ja Tampereen työväenteatteriin yhä ohjelmistossa olevan Pikku Vampyyrin (2019). Lastenteatterin tekeminen onkin Pursiaiselle sekä palkitsevaa, rakasta että opettavaista.

- Lastenteatterissa on hienoa se, että aina tietää kenelle esitystä tekee. Lastenteatterissa perustilanteiden tulee aina olla hyviä ja viihdyttäviä, jotta esitys pitää hyppysissään. Lisäksi pitää olla huumoria ja actionia. Tärkeää on myös estetiikka: lastenteatteriesitykset saavat olla kauniita ja niissä tulee olla tarjolla silmänruokaa.

- Lastenteatterin tekeminen on myös palkitsevaa, sillä lapsilta saatu palaute on aina välitöntä, eikä sitä tarvitse arvailla tai etsiä lehtien palstoilta, estareista tai huhuista, Pursiainen kommentoi.

Näytelmän ohjaaja Pursiainen toivottaa myös aikuisyleisön tervetulleeksi teatteriin katsomaan näytelmää. Hän sanoo, että on teoksen työstövaiheessa itse samastunut välillä niin Maukkaan kuin Väykkäänkin. Mieleen on palautunut myös omien syntymäpäivien vietto.

- Muistan, että alle kouluikäisenä lapsena sain kerran lahjaksi hienon maton. Kyseessä oli pieni persialainen matto ja silloin ajattelin, että se oli lentävä! Se on rakkain lahja mitä olen koskaan saanut. Ehkä senkin takia, että lahja yllätti: paketti oli sellainen pötkylä ja ihmettelin, mitä siellä on ja sitten sieltä löytyikin matto. Ehkä vähän erikoista on ollut antaa lapselle matto lahjaksi, Pursiainen muistelee.

Maukka, Väykkä ja syntymäpäivä Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä toukokuuhun saakka. Näytelmän ensi-ilta on lauantaina 25.1. klo 18.30.

Tietoa näytelmästä:

Maukka ja Väykkä kevaan-2020-ohjelmisto-web-595x370px-(002)_434x270.jpgTimo Parvela
Maukka, Väykkä ja syntymäpäivä
Ensi-ilta la 25.1.2020 klo 18.30

Sallittu
Esityksen kesto noin 1h

Työryhmä:

Dramatisointi: Seppo Välinen
Sävellys: Perttu Suominen
Ohjaus: Ilmari Pursiainen
Lavastus ja puvut: Samuli Halla
Kampaukset ja maskit: Pinja Ruokolainen
Valot: Topi Jukka
Äänet: Olli-Pekka Pyysing
Musiikki: Perttu Suomisen taustanauhojen pohjalta Olli-Pekka Pyysing
Tarpeisto: Riikka Pulkkinen, Sirpa Tervo
Tarpeiston hoito ja kuiskaus: Riikka Pulkkinen
Lavastuksen toteutus: Seppo Ihalainen, Jukka Malaska, Vesa Hulkkonen, Tommi Salonen, Riikka Pulkkinen, Laura Suoniitty
Puvustuksen toteutus: Päivi Hanttu-Lindström, Anu Hovi, Päivi Saarimäki
Järjestäjä: Jani Kassinen
Käsiohjelma: Ilmari Pursiainen, Samuli Halla, Iiris Rannio, Siiri Viinikainen
Esitysoikeudet: Agency North Oy

Hahmot:

Maukka, perso kissa: Jarno Hyökyvaara
Väykkä, maltillinen ajokoira: Jussi Lankoski
Kana von Got, neiti: Vilma Putro
Vuohi Mäk Käkätin, maailmaa nähnyt rokkitähti: Jarno Kolehmainen
Aasi Oinkvist, rauhallinen naapuri: Seppo Kaisanlahti

Lehdistökuvat:
Valokuvat: Aki Loponen

https://kuvapankki.ekarjala.fi/main.php?g2_itemId=28429


Lisätiedot:

Ilmari Pursiainen
Ohjaaja
044 212 6664
ilmaripursiainen@gmail.com