Etusivu Lappeenrannan kaupunginteatterissa järjestetään draamaopastusta näkövammaisille 8.11. – maksuttomalla kierroksella tutustutaan teatterihistoriaan
24.10.2018 11:40

Lappeenrannan kaupunginteatterissa järjestetään draamaopastusta näkövammaisille 8.11. – maksuttomalla kierroksella tutustutaan teatterihistoriaan

Lappeenrannan kaupunginteatterissa järjestetään torstaina 8.11. kuvailutulkattu draamaopastuskierros näkövammaisille. Klo 15 alkavalla tunnin mittaisella kierroksella näkövammaiset pääsevät tutustumaan suomalaiseen teatterihistoriaan sekä kaupunginteatterin tiloihin. Draamaopastus kulkee nimellä Hilppa ja Hillevi teatterin ihannematkalla.

Teatterimuseo järjestää draamaopastusta, jotta näkövammaiset teatterissakävijät pystyisivät ymmärtämään teatteritaidetta kokonaisvaltaisemmin. Heille tarjotaan tietoa lavastuksesta, pukusuunnittelusta, valaistuksesta sekä teatterihistoriasta. Teatterimuseon museolehtori Heini Räsäsen mukaan kierros lähestyy teatteria näkövammaisten tarpeiden kautta.

kuvailutulkattu opastus_ kuvaaja Ilona KemppainenTeatterimuseo_369x277.jpg– Kierroksella esitellään teatterihistoriaa ja -taidetta sekä esitystoiminnan nykypäivää ja käytänteitä tavoilla, jotka avautuvat erityisen hyvin näkövammaisille. Opastuksessa käytetään paljon konkreettisesti kosketeltavaa ja auditiivista materiaalia sekä kuvailutulkkausta. Näyttelijöiden esittämät roolihahmot ohjaavat toimintaa ja tapahtumia.

Hilppa ja Hillevi teatterin ihannematkalla -kierroksen käsikirjoittajina, ohjaajina ja tulkkeina toimivat Helena Ryti ja Anu Aaltonen. Opastuksen hahmot Hilppa ja Hillevi ovat ystävyksiä, jotka ovat olleet teatterin kanssa tekemisissä nuoresta lähtien. Heillä on hyvin erilaiset lähestymistavat, mutta molemmille teatteri on elämää suurempi asia.

– Kierros pitää sisällään suomalaisen teatterin historiaa 1800-luvulta lähtien. Osallistujille kerrotaan teatterilaisten elämästä, erityisesti Ella Erosen ja Emmi Jurkan kautta. Kerromme esimerkiksi lavastuksen, valaistuksen ja puvustuksen merkityksestä, ohjaajan ja näyttelijän työstä. Lisäksi opastuksen aikana sovitetaan erilaisia rooliasuja ja päästään astumaan näyttämöille, Aaltonen taustoittaa.

Lappeenrannan ohella opastusta järjestetään ainakin Helsingissä ja Kuopiossa. Aaltonen toivoo, että kierrokset tarjoavat näkövammaisille uusia oivalluksia ja kokonaisnäkemyksen suomalaisesta teatterista.

– Draamaopastus yhdistää teatteria ja tietoa, joten se soveltuu mainiosti tarkoitukseemme. Draamakierros on joustava ja viihdyttävä, teatterin keinoin voi ilmaista paljon sellaista mitä tavallisella opastuskierroksella ei yleensä ilmaista. Toivottavasti näkövammaiset saavat kierroksen ansiosta nykyistä enemmän irti teatterikäynneistään.

Teatterimuseon tarjoamalle maksuttomalle kierrokselle mahtuu 20 henkilöä. Kierros on täysin esteetön, joten se sopii myös liikuntarajoitteisille.

Kohderyhmää pyritään tavoittamaan pääasiassa paikallisyhdistysten kautta, mutta mukaan voi myös ilmoittautua tekemällä varauksen tekstiviestillä numeroon 040 525 6200. Viestiin tulee kirjoittaa mukaan maininta ”Lappeenranta” ja kertoa osallistuvien nimet. Kierrokselle osallistuvat kokoontuvat kaupunginteatterin yleisölämpiössä.

– Jos osallistujia on tulossa enemmän kuin kierrokselle mahtuu, otamme mukaan heitä ilmoittautumisjärjestyksessä, ja pyrimme mahdollisuuksien mukaan järjestämään uuden kierroksen ensi vuoden alkupuolella, Aaltonen sanoo.

Teatteri kuuluu kaikille

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Timo Sokura odottaa innolla opastuskierrosta. Hän on aiemmin työurallaan itsekin toiminut kahteen kertaan kuvailutulkkina.

– Erittäin hienoa, että näkövammaiset huomioidaan. Halusimme ehdottomasti lähteä mukaan tähän ja autamme kierroksen järjestelyissä. Toivon, että kierros tuottaa ainakin iloa ja uuden kokemuksen näkövammaisille.

Kaupunginteatterin tilat ovat täysin esteettömiä liikuntarajoitteisille ja osa esityksistä järjestetään tuoksuttomina. Lipunmyynnin läheisyydessä sijaitsee myös taulu, josta näkövammaiset voivat tunnustellen hahmottaa teatterin pohjakarttaa ja selvittää lämpiöiden, salien, kahvilan ja wc-tilojen sijainnit.

– Meidän lähtökohta on, että teatteri kuuluu kaikille. Kuvailutulkattuja esityksiä voisi miettiä meillä järjestettäväksi esimerkiksi tilauksesta. Muistelisin, että joskus meillä sellainen olikin pienellä näyttämöllä. Voisimme järjestää myös viittomakielelle tulkattuja tai tekstitettyjä esityksiä, niihin toki liittyy kuitenkin aina resurssikysymyksiä.

Kuvailutulkkauksesta merkittävää apua näkövammaisten teatterikäyntiin

Näkövammaisten joukossa on hyvin erilaisia ihmisiä. Heihin kuuluu syntymäsokeita ja heikkonäköisiä sekä myöhemmällä iällä sokeutuneita henkilöitä. Anu Aaltonen kertoo, että yleisesti näkövammaisten teatterikokemukseen vaikuttaa se, onko esitys kuvailutulkattu.

– Vaikka näytelmässä puhuttaisiin paljon ja juonta olisi helppo seurata, ilman kuvailutulkkausta elämyksestä jäävät pois puvut, valot ja lavastus. Kuvailutulkkauksen ohella näkövammaisten teatterikäyntiin vaikuttavat myös esityksen äänimaailma, näyttelijöiden replikointi ja äänenkäyttö sekä muu yleisö, väliaikakahvittelu ja yleisötiloissa liikkumisen helppous.

Aaltosen mukaan näkövammaiset ja samalla muutkin erityisryhmät olisi hyvä huomioida aina lipunostotilanteesta itse esityksen päättymiseen ja poistumiseen asti.

– Verkkosivut ja sähköiset lipunvarauspalvelut tulisi tehdä saavutettaviksi. Esityksistä ja teatterista kerrottaessa voisi kertoa perustietojen ohella esimerkiksi pääseekö avustaja veloituksetta esityksiin ja täytyykö opaskoirasta ilmoittaa erikseen.

– Teattereiden verkkosivuilla voisi olla myös sanakartta, jossa kerrotaan, missä mikäkin sijaitsee, jotta näkövammaiset voivat etukäteen orientoitua tilaan. Myös verkossa julkaistavat käsiohjelmat ovat merkittävä palvelu näkövammaisille.

Myös kuvailutulkattuihin esityksiin liittyy asioita, jotka teatterin henkilökunnan tulisi ottaa huomioon.

– Näkövammaiselle katsojalle olisi ainakin kerrottava, mistä hän saa tarpeen tullen apua ja keneltä voi kysyä, kun jokin asia huolettaa, Aaltonen sanoo.

Kuvateksti: Kuvailutulkattu Hilppa ja Hillevi teatterin ihannematkalla -draamaopastus Lappeenrannassa 8.11. Kuvaaja: Ilona Kemppainen, Teatterimuseo

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Timo Sokura, puh. 040 670 0508
timo.sokura(at)lappeenranta.fi

Ilmoittaudu mukaan 8.11. klo 15 järjestettävälle kierrokselle: tekstiviesti numeroon 040 525 6200, mukaan maininta ”Lappeenranta” ja osallistujien nimet.