Etusivu TeatteriJuttuarkistoLappeenrannan kaupunginteatterin syyskauden ohjelmistossa kansankomediaa, draamakomediaa sekä dystopian kantaesitys
6.4.2022 14.00

Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskauden ohjelmistossa kansankomediaa, draamakomediaa sekä dystopian kantaesitys

Lappeenrannan kaupunginteatterin tulevan syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Luvassa on monipuolinen kattaus komediaa, kun Suurella näyttämöllä nähdään Mikko Roihan ohjaama kansankomedia Viisas neitsyt sekä Maia Häklin ohjaus Valmentajat – Dreamteam, joka kertoo neljästä luovasta konsultista, jotka perustavat elämäntapavalmennusta tarjoavan yrityksen. Tulossa on myös lastenteatteriesitys Oi ihana Panama, joka toteutetaan yhteistyössä Lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Janoschin ihastuttavaan lastenkirjaan perustuvan näytelmän ohjaa Minna Pirilä-Martti.    

Syksyn ohjelmiston kruunaa paikkakunnan populaarikulttuurikentän moniottelijan Antti Hyyrysen esikoisromaaniin (2020) perustuva näytelmä Viimeinen Atlantis, joka dramatisoidaan ensi kertaa teatterin näyttämölle. Esityksen ohjaa Tuomo Rämö. Hyyrynen on metalliyhtye Stam1nan laulaja-kitaristi, jonka kirja pohjautuu Stam1nan samannimiseen, vuonna 2010 ilmestyneeseen menestysalbumiin. Hyyrynen osallistuu myös näyttämöteoksen äänisuunnitteluun.  

Lappeenrannan kaupunginteatterin tuleva johtaja Helka-Maria Kinnunen kuvailee tulevaa syyskautta ajatuksia ruokkivaksi.

– Syyskausi tulee olemaan innostava ja elämyksentäysi. Tarjolla on rehevyyttä ja mehevyyttä Maiju Lassilan klassikkoteoksesta ajan hermolla sykkiviin Minna Nurmelinin ja Tuomo Rämön nykynäytelmiin, pienimpiä katsojia unohtamatta.

Kattavasti komediaa ja kiertävää lastenteatteria

Syyskauden ohjelmiston aloittaa Oi ihana Panama -niminen lastenteatteriesitys, joka toteutetaan yhteistyössä Lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Näytelmä tuotetaan kiertäväksi esitykseksi ja sitä esitetään alueen päiväkodeissa sekä Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

– Haluamme tavoittaa pienetkin katsojat ja tarjota heille laadukasta esittävää taidetta, joka sopii myös ensimmäiseksi teatterikokemukseksi. Oi ihana Panama on lempeä satu ystävyyden voimasta ja unelmista. Esitys on helposti lähestyttävä eikä siihen sisälly kovia ääniä, voimakkaita valoja tai muuta pelottavaa, ja kestokin mahtuu puoleen tuntiin, Kinnunen kuvailee.

Janoschin iki-ihanan vuonna 1960 ilmestyneen lastenkirjan on dramatisoinut Teija Töyry. Näytelmän ohjaa Minna Pirilä-Martti ja rooleissa Pikku Tiikerinä ja Pikku Karhuna ovat Noora Koski sekä Eppu Pastinen.

Suuren näyttämön ensimmäisenä ensi-iltana 17.9. nähdään vierailevan nimekkään ohjaajan Mikko Roihan tuore ohjaus klassikkokomediasta Viisas neitsyt, jonka on kirjoittanut Maiju Lassila jo viime vuosisadan alussa. Humoristinen näytelmä kertoo viehättävästä leskestä Maiju Miehimyksestä sekä tämän ympärillä kuhisevasta seurakunnasta.Punaisen-oranssin värinen pallo, jonka keskellä lukee Maiju Lassila – Mikko Roiha, VIISAS NEITSYT, kansankomedia. Taustalla rakeinen kuva viljapellosta.

Lokakuussa 22. päivä Suurella näyttämöllä ensi-iltansa saa Lappeenrannan kaupunginteatterin uuden ohjaajan Maia Häklin ohjaama draamakomedia Valmentajat – Dreamteam. Minna Nurmelinin käsikirjoittama ajankohtainen komedia kertoo neljän luovan konsultin yrityksestä perustaa elämäntapakonsultointia tarjoava firma ja kuulua yhteisöön.  

Syyskausi huipentuu kantaesitykseen Viimeinen Atlantis

Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskausi huipentuu marraskuussa ensi-iltansa saavaan kantaesitykseen Viimeinen Atlantis. Näytelmä perustuu Antti Hyyrysen vuonna 2020 julkaistuun samannimiseen esikoisromaaniin. Hyyrynen on lemiläislähtöisen metalliyhtyeen Stam1nan kitaristi-laulaja, jonka kirja pohjaa Stam1nan vuonna 2010 ilmestyneeseen Viimeinen Atlantis -albumiin.

Näyttämölle teoksen dramatisoi ja ohjaa vierailijana Tuomo Rämö. Rämö kertoo, että Viimeinen Atlantis  on dystopia, jonka aiheet käsittelevät tämän hetken kriittisimpiä ja ajankohtaisimpia ilmiöitä, kuten ilmastonmuutosta, pakolaisuutta, virustauteja ja tulvia.

– Viimeinen Atlantis on innostava esitys monin tavoin. Se on pelottavan ajankohtainen, mutta pitää sisällään myös paljon tunnetta, huumoria ja jopa armollisuutta itseämme isompien voimien edessä.

Näyttämöteoksessa tullaan kuulemaan myös Stam1nan menestysalbumin kappaleita Hyyrysen sovittamina uusina versioina. Rämö kertoo, että hän on Viimeinen Atlantis -albumin suuri ystävä ja myös siksi innostunut mahdollisuudesta muuttaa teos teatterin kielelle.

– Mehän tunnemme Antin (Hyyrysen) kanssa alun perin yhdeksänkymmentäluvulta harrastajateatterista ja meillä on ollut siitä saakka puhetta, että olisi nasta tehdä jotain yhdessä. Ja kun se nyt toteutuu, kaiken lisäksi vanhassa kotikaupungissa, on tunnelma mahtava. Toivottavasti tämä välittyy esitykseenkin. 

– Lisättäköön vielä, että esityksessä näyttelevään Samuli Punkkaan tutustuin myös samassa harrastajateatteriporukassa kuin Anttiin, että sikälikin ympyrä sulkeutuu, tai toivottavasti uusi ympyrä alkaa, Rämö jatkaa.

Syyskauden vierailuissa keskiössä komedia

Syyskauden vierailuissa korostuu komedia. Syyskuussa suurella näyttämöllä vierailee Red Nose Company, joka on yksi Suomen kysytyimmistä kiertueteattereista. Tällä kertaa ryhmä esittää helmikuussa 2022 Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saaneen komedian miehestä, josta tuli monumentti, eli Aleksis Kivestä. Lavalla nähdään Red Nose Companyn näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama sekä kamariorkesteri Avantin jousikvartetti.  

Marraskuussa naurua pimeneviin iltoihin tuovat Saikkua, kiitos! OSA 3 sekä Tuula ja Pirkko – Meil on aina Toro -komediaesitykset. Saikkua, kiitos! OSA 3 marssittaa Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttämölle Mikko Kivisen, Ville Keskilän ja Kalle Pylvänäisen, jotka jatkavat suomalaisen terveydenhuollon ruotimista supersuositun sketsiviihteen keinoin. Tuula ja Pirkko – Meil on aina Toro -esityksen takaa löytyvät Minna Kivelä ja Ria Kataja, jotka esittävät yhdessä noin 170-vuotiaita ystävättäriä, jotka päättävät matkustaa Fuengirolaan.

Syyskauden vierailuja täydentää koronapandemian vuoksi siirtynyt Pate Mustajärven – tämä(kin) tarina on tosi -konsertti, jossa Mustajärven tunnetut kappaleet yhdistyvät muusikkolegendan väkeviin tarinoihin.

Syyskauden ensi-illat ja vierailut tulevat myyntiin myöhemmin keväällä esityskalenterin julkaisun yhteydessä.

Syksy 2022 − Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi-illat:


Oi Ihana Panama

Käsikirjoitus: Janosch
Ohjaus: Minna Pirilä-Martti
Yhteistyössä Lastenkulttuurikeskus METKU:n kanssa
Ensi-ilta 20.8.2022

Viisas neitsyt

Käsikirjoitus: Maiju Lassila
Ohjaus: Mikko Roiha

Ensi-ilta: 17.9.2022
Suurella näyttämöllä

Valmentajat – Dreamteam

Käsikirjoitus: Minna Nurmelin
Ohjaus: Maia Häkli

Ensi-ilta 22.10.2022
Suurella näyttämöllä

Viimeinen Atlantis

Käsikirjoitus: Antti Hyyrynen
Dramatisointi ja ohjaus: Tuomo Rämö

Ensi-ilta: 26.11.2022
Kantaesitys Pienellä näyttämöllä

Vierailut

Red Nose Company: Aleksis Kivi
22.9.2022

Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Miksi juuri Kivi on nostettu jalustalle maassamme? Red Nose Company on yksi Suomen kysytyimmistä kiertueteattereista.

Pate Mustajärvi - tämä(kin) tarina on tosi
8.10.2022

Pate Mustajärven väkevän tarinalliset sooloesiintymiset saavat jatkoa Tämä(kin) tarina on tosi -konserttikiertueen muodossa.

Saikkua, kiitos! OSA 3
7.–8.11.2022

Otto Kanervan ohjaama järisyttävän suosion saavuttanut terveydenhuoltoa käsittelevä komediaesitys, jota täydentää itsensä Ismo Leikolan kirjoittamat laulut. Lavalla loistavat Mikko Kivinen, Ville Keskilä ja Kalle Pylvänäinen.

Tuula ja Pirkko – Meil on aina Toro
23.11.2022

Minna Kivelän ja Ria Katajan uusin komedia yli 80-vuotiaasta parivaljakosta, jotka päättävät matkustaa Fuengirolaan.

Lisätiedot:

Helka-Maria Kinnunen
044 421 4191
helka-maria.kinnunen@Kajaani.fi