Etusivu Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi-iltanäytelmä Cabaret tuo 1920-luvun kiehtovan tunnelman Lappeenrantaan
9.9.2019 13.00

Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi-iltanäytelmä Cabaret tuo 1920-luvun kiehtovan tunnelman Lappeenrantaan

Lappeenrannan kaupunginteatteri viettää 70-vuotisjuhlavuotta, jonka syyskauden avaa Broadway-musikaali Cabaret. Jo ennakkoon paljon kiinnostusta herättäneen menestysmusikaalin ensi-ilta on lauantaina 14.9. klo 19 suurella näyttämöllä. Cabaret-esityksistä jo kaksi on loppuunmyytyjä. Esitykset jatkuvat uudenvuodenaattoon 31.12.2019 saakka.


Iiris Rannion ohjaama musikaali tarjoilee häikäisevän loistavia roolisuorituksia, tanssi- ja musiikkinumeroita sekä upean lavastuksen puku- ja valosuunnitteluineen. Rannion mukaan luvassa on kokonaisvaltainen elämys, joka tarjoilee aistinautintoja niin korville kuin silmillekin.

– Cabaret on eri teemojen ja ilmiöiden kiehtova sekoitus. Siihen liittyy iloinen kaksikymmentäluku, yhteiskunnan vapautuminen aiemmista moraalikäsityksistä mutta myös poliittinen kuohunta ja talouskriisi.

Teemojen ja kutkuttavan tapahtumaympäristön lisäksi kiinnostavan musikaalista tekee sen moniulotteiset henkilöhahmot. Kit-Kat-klubia pyörittää valovoimainen seremoniamestari, jonka roolissa nähdään Jussi Johnsson. Muita Cabaret’n päähenkilöitä ovat nuori kirjailija Cliff Bradshaw (Jarno Hyökyvaara) ja kabareetähti Sally Bowles (Sanna Kemppainen).

- Keskeisenä henkilönä nähdään amerikkalainen kirjailija Cliff Bradshaw, joka matkustaa Berliiniin. Sinne haluavat kaikki. Berliinissä hän tapaa Sally Bowlesin, Kit-Kat-klubin kirkkaimman tähden.

Päätähteä Sally Bowlesia esittävälle Sanna Kemppaiselle rooli hämyisen Kit-Kat-klubin vetonaulana on hyvin mieleinen. Kemppainen suhtautuukin musikaaliin suurella innolla.

- Otin roolin avosylin vastaan. On mahtavaa päästä tekemään aivan oikeaa musikaalia perinteisten puhuttujen näytelmien rinnalle. Musiikkiteatteri on haastava laji, sillä siinä yhdistyvät laulamisen lisäksi myös liike, tanssi ja näytteleminen.

Kutkuttava kaksikymmentäluvun kabaree-tunnelma syntyy moniammatillisena yhteistyönä

1920-luvun Berliiniä ja Kit-Kat-klubin kabaree-tunnelmaa näyttämölle ovat luomassa musiikkiteatterin ammattilaiset. Cabaret´n tekijäkaartissa on useita vierailijoita, kuten koreografi Tanja Huotari, pukusuunnittelija Timjami Varamäki sekä valosuunnittelija Jukka Kuronen.

Valosuunnittelusta vastaava Kuronen on yleisölle tuttu myös spottivalojen loisteesta. Kuronen kertoo, että hänellä on kokemusta kabaree-esityksistä myös lavalta. Hän korostaa Cabaret´n olevan monipuolinen näytelmä, jossa ammattilainen saa laittaa koko luovuutensa käyttöön, oli sitten lavalla tai valopöydän takana.

– Valolla tehdään paljon tunnelmia ja sillä muun muassa leikataan kohtauksia. Cabaret on erityisen hieno musikaali siksikin, että se pitää sisällään upeita ja värikkäitä kabaree-numeroita. Samalla luvassa on myös erittäin synkkiä, vahvoja tunnelmia sekä toisaalta hyvinkin kotoisia kuvia, kuten kohtaukset, jotka sijoittuvat hämärään pieneen yksiöön.

Esityksen työryhmä on yhtä mieltä siitä, että erityisen kiinnostavan musikaalista tekee sen sijoittuminen 1920-luvulle. Ensimmäistä kertaa Lappeenrannan kaupunginteatterilla työskentelevä pukusuunnittelija Timjami Varamäen mielestä kyseinen aikakausi on juuri puvustajan näkökulmasta hauska ja ihana.

– 1920-luku on niin koukuttava ja kiihottava, sillä sinne sijoittuu tietynlaista moderniutta, kun ihmiset irtisanoutuvat aikaisemmasta konservatiivisesta moraalista. Aikakauteen liittyy myös omia pukeutumiseen liittyviä erityispiirteitä. Esimerkiksi naiset leikkaavat hiuksiaan ja heittävät hyvästit korseteille.

Kit-Kat-klubin tanssijoina nähdään Lappeenrannan tanssiopiston kasvatteja

Näyttämöllä nähdään teatterin oman näyttelijäkaartin lisäksi nuoria vierailijoita Lappeenrannan tanssiopistolta. Keväällä pidetyn koe-esiintymisen kautta Cabaret-tähtikaartiin liittyivät Lappeenrannan tanssiopiston opiskelijat Noora Myyryläinen, Liina Hämäläinen ja Sanni Rautio.

Tanssijoita oli valitsemassa myös Cabaret´n koreografi Tanja Huotari, joka on itse opettanut tanssiopistolla. Huotari kertookin tuntevansa ylpeyttä saadessaan tehdä töitä itselle tärkeän tanssikoulun kasvattien kanssa.

– Oli ilo ja kunnia saada nämä oppilaat mukaan produktioon täydentämään tanssirivistöjä. On ollut tosi kivaa, ihanaa ja palkitsevaa tehdä töitä heidän kanssaan myös teatterissa.

Joe Masteroffin käsikirjoittama, Fred Ebbin sanoittama ja John Kanderin säveltämä musikaali sai ensi-iltansa vuonna 1966 Broadwaylla. Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttämöllä nähdään Cabaret’sta Esko Elstelän suomennos. Laulujen suomennokset ovat vastikään edesmenneen Jukka Virtasen käsialaa. Näyttämöllä Cabaret´n livemusiikista vastaa kapellimestari Jani Pola kuusihenkisen orkesterinsa kanssa.


Cabaret_mg_0704_450x300.jpgTietoa näytelmästä

CABARET
Ensi-ilta suurella näyttämöllä 14.9. klo 19
Esityksiä 31.12. saakka.

Käsikirjoitus Joe Masteroff
Sävellys John Kander  
Sanoitus Fred Ebb
Suomennos Esko Elstelä
Laulujen suomennokset Jukka Virtanen
Sally, jää -laulun suomennos Anna Siren
Esitysoikeudet Nordic Dramacorner

Työryhmä
Ohjaus Iiris Rannio
Kapellimestari Jani Pola (vierailija)
Koreografi Tanja Huotari (vierailija)
Lavastus Mika Haaranen
Lavastusrakennus Seppo Ihalainen, Vesa Hulkkonen, Jukka Malaska
Pukusuunnittelu Timjami Varamäki (vierailija)
Valosuunnittelu Jukka Kuronen (vierailija)
Kampaukset ja maskit Pinja Ruokolainen, esityksissä apuna Milma Kiviranta
Ompelimo Päivi Hanttu-Lindström, Päivi Saariniemi, Anu Hovi
Vaatehuolto Eva Eronen
Tarpeiston valmistus Sirpa Tervo, Riikka Pulkkinen
Tarpeiston hoitaja Laura Suoniitty
Kuiskaus Laura Suoniitty
Järjestäjä Jari Seppälä, Jani Kassinen
Valotekniikka Timo Hämäläinen, Topi Jukka, Petri Mättö
Äänitekniikka Olli-Pekka Pyysing, Tomi Aronen
Näyttämömestari Kirka Haikonen
Näyttämötyöntekijät Vesa Hovi, Matti Jarva
Valokuvat Aki Loponen
Julistekuva Mika Haaranen
Käsiohjelma Iiris Rannio, Mika Haaranen

Rooleissa
Seremoniamestari Jussi Johnsson
Cliff Bradshaw, kirjailija Jarno Hyökyvaara
Sally Bowles, Kit-Kat-klubin tähti Sanna Kemppainen
Fräulein Schneider, vuokraemäntä Anna-Kaisa Makkonen
Herr Schultz, hedelmäkauppias Seppo Kaisanlahti
Ernst Ludwig, ystävä Eppu Pastinen
Fräulein Kost, naapuri Netta Salonsaari


Kit-Kat-tytöt Tanja Huotari, Liina Hämäläinen, Noora Koski, Noora Myyryläinen, Vilma Putro, Sanni Rautio, Netta Salonsaari

Tullivirkailija Jussi Lankoski
Max, Kit-Kat-klubin omistaja Jussi Lankoski
Bobby, Kit-Kat-klubin asiakas Vilma Putro
Victor, Kit-Kat-klubin asiakas Samuli Punkka
Taksinkuljettaja Samuli Punkka

Merimiehiä, asiakkaita, natseja, kihlajaisvieraita
Tanja Huotari, Liina Hämäläinen, Noora Koski, Jussi Lankoski, Noora Myyryläinen, Eppu Pastinen, Samuli Punkka, Vilma Putro, Sanni Rautio

Gorilla Tanja Huotari

Muusikot
Jani Pola (kapellimestari, kosketinsoittimet, harmonikka)
Jarkko Palokas (kitara, banjo)
Esa Niiva / Ismo Varis (saksofoni, trumpetti, flyygelitorvi)
Mikko Taipale / Onni-Pekka Kanerva (rummut, lyömäsoittimet)
Pentti Vesala / Simo Kärki (kontrabasso)
Inari Kytömäki / Maarit Peltoniemi (piano)

Lehdistökuvat
Valokuvat Aki Loponen
https://kuvapankki.ekarjala.fi/main.php?g2_itemId=28260


Lisätietoja:
Ohjaaja Iiris Rannio
iiris.rannio@lappeenranta.fi
040 642 8803

https://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Cabaret