Etusivu Lappeenrannan kaupunginteatterin Runar & Kyllikki kutsuu eläytymään ja keskustelemaan – luvassa musiikin, tunteiden ja näyttämökuvien yhteen sovitettua leikkiä
18.2.2019 13:00

Lappeenrannan kaupunginteatterin Runar & Kyllikki kutsuu eläytymään ja keskustelemaan – luvassa musiikin, tunteiden ja näyttämökuvien yhteen sovitettua leikkiä

Musiikkinäytelmä Runar & Kyllikki – laulu kielletyistä iloista saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä lauantaina 23.2. klo 14. Esityksiä on luvassa aina toukokuun alkupuolelle saakka.

Jussi Kylätaskun teos pohjautuu kahteen Suomea 1950-luvulla järkyttäneeseen tapaukseen: Kyllikki Saaren murhaan vuonna 1953 ja Tulilahden kaksoissurmaan vuonna 1959. Esitys kertoo traagisen tarinan Kyllikin ja hänen surmaajansa elämästä kyläläisten silmätikkuina.

Ohjaaja Sirpa Riuttala kertoo, että teoksen historiallinen kehys ja tarina ovat varmasti jossain määrin jo tuttuja kaikille. Siksi esityksessä tarkastellaan tunteita ja mietitään, miten kaikki tapahtui ja miksi.

– Runar on kiusattu, isätön evakko. Kyllikki taas ankaran kasvatuksen saanut äiditön tyttö, joka hakee uskonnosta turvaa. He hakevat yhteyttä, mutta heillä ei ole keinoja eikä taitoja olla yhdessä. Vuorotellen mennään rajojen yli.

Runar & Kyllikki pohtii useita erilaisia teemoja, kuten yhteisöä ja siinä elävien roolia, nuoruutta, rakkautta sekä mielenterveyteen liittyviä asioita. Riuttala nostaa teemoista erityisesti esiin muistamisen.

– Pohdimme, millaisia merkkejä meistä jää maailmaan ja millaisia merkkejä maailma ja muut jättävät meihin. Vanhemmille katsojille esitys tarjoaa hetken vaikkapa nuoruuden muisteluun, nuoret taas voivat samaistua Runariin ja Kyllikkiin, jotka etsivät paikkaansa maailmassa.

Mukana on 50-luvun ajan- ja maailmankuvausta, mutta ohjaajan mukaan kyseessä on kuitenkin ajaton esitys, jonka tarina voisi tapahtua milloin vain.

– Esitystä voi tulla katsomaan puhtaasti murhamysteerinä. Näytelmässä pohditaan psykologisesti, mikä saa ihmisen tekemään pahan teon. Toisaalta esitys on niin monipuolinen, että katsojat voivat seurata pelkästään tunteiden, musiikin ja näyttämökuvien yhteistä leikkiä ja virtaa.

Runar & Kyllikki virittää laulun elämän kunniaksi. Suurella näyttämöllä kuullaan yli 20 laulua, joihin musiikin on säveltänyt Riuttala ja joiden sovituksesta vastaa Jani Pola.

–Tyylilajit vaihtelevat iskelmästä muhevaan souliin, mukana on myös tanssi-iskelmää, valssia ja jenkkaa.

– Kylätaskun teos kiehtoi minua juuri kehollisuudella ja runollisuudellaan. Laulujen sanoitukset ovat upeaa runoutta, itse näytelmäteksti taas psykologisesti vakuuttavaa, Riuttala sanoo.

Moderneja kerrontatapoja ja merkityksellistä teatteria

Esityksessä käytetään laajasti hyödyksi kaupunginteatterin tekniikkaa ja mahdollisuuksia. Tarinaa viedään eteenpäin modernien kerrontatapojen avulla. Sirpa Riuttala kuvaileekin esitystä monitaiteelliseksi ja upottavaksi.

– Katsojat näkevät livevideota ja lähikuvaa näyttämöltä, jotta voimme tuoda selkeämmin esiin mikroilmeitä ja asioiden kokemista. Ekologisesti kierrätysmateriaalina hankitut vaatteet puolestaan ilmentävät metaforisesti sitä, miten paljon jätämme jälkiä.

– Olemme keksineet muutenkin tavanomaisesta poikkeavia esitystapoja, joiden avulla yleisö pääsee tiiviimmin mukaan kokemaan. Sirkustaiteilija, Lappeenrannasta kotoisin oleva Elina Raasakka esimerkiksi taiteilee köyden varassa näyttämön korkeuksissa.

Runar ja Kyllikki, Eppu Pastinen ja Milla Kaitalahti. Kuvaaja Aki Loponen_402x268.jpgEsityksen rooleissa nähdään noin parikymmentä eri-ikäistä tekijää, joiden joukossa on tuttuja kasvoja ja uusia tuttavuuksia. Riuttala debytoi kaupunginteatterissa ohjaajana ja säveltäjänä, Milla Kaitalahti, Johanna Ahonen, Jussi Lankoski ja Eppu Pastinen puolestaan näyttelijöinä.

– Talon omat näyttelijät taas on roolitettu toisin kuin yleensä ja jokainen on avustajista lähtien sataprosenttisesti mukana. Kaikilla on tarinansa ja isot dramaattiset kaarensa.

Runar & Kyllikki juhlistaa kaupunginteatterin 70-vuotista taivalta. Ohjaaja Riuttala toteaa, että esitys on teatterilta suuri kokonaisteos ja panostus, jonka kanssa ei pyritä pelaamaan varman päälle.

– Haluamme lunastaa ne väitteet, että täällä voidaan tehdä merkityksellistä, keskustelua herättävää teatteria.

– Tällaisia esityksiä näkee harvoin missään. Luvassa on nimittäin kotoperäistä ison muodon musiikkiteatteria kaikilla mausteilla. Teos itsessään on laittanut koko työryhmän nöyräksi, toivottavasti se saa myös katsojat hyvällä tavalla hiljentymään.

Kuva: Runar & Kyllikki, Eppu Pastinen ja Milla Kaitalahti. Kuvaaja: Aki Loponen.

Tietoa näytelmästä:

Jussi Kylätasku
Runar & Kyllikki – laulu kielletyistä iloista
Ensi-ilta suurella näyttämöllä 23.2. klo 14
Esityksiä 10.5. saakka

Työryhmä:

Ohjaus ja sävellys: Sirpa Riuttala
Koreografia: Sanna Salama (vierailija)
Musiikin sovitus ja johto: Jani Pola (vierailija)
Lavastus: Samuli Halla
Puvut: Päivi Hanttu-Lindström
Valosuunnittelu: Timo Hämäläinen
Äänitekniikka: Tomi Aronen, Kimmo Pasanen
Kampaukset ja maskeeraus: Pinja Ruokolainen, näytöksissä apuna Milma Kiviranta
Tarpeisto: Sirpa Tervo
Videotekniikka: Kimmo Pasanen
Köysiakrobatia: Elina Raasakka
Lavasteiden rakennus: Seppo Ihalainen, Vesa Hulkkonen, Jukka Malaska, Esko Tiainen
Kiitokset: Suvi Joronen, Raija Aura, Kimmo Hyvärinen, Katja Karppanen
Pukujen valmistus: Päivi Hanttu-Lindström, Anu Hovi, Päivi Saarimäki
Näyttämömestarit: Kirka Haikonen, Veli-Matti Sirkiä
Näyttämömiehet: Vesa Hovi, Matti Jarva
Valot: Timo Hämäläinen, Petri Mättö
Kuiskaaja-tarpeistonhoitaja: Laura Suoniitty
Järjestäjä: Jari Seppälä
Pukija, pukuhuolto: Eva Eronen
Ohjaajan assistentti: Ossi Välimäki

Henkilöt:

Runar Karlsson: Eppu Pastinen
Kyllikki Laiho: Marjatta Linna (vierailija), Milla Kaitalahti (vierailija)
Hilkka Karlsson, Runarin äiti: Anna-Kaisa Makkonen
Eija Lehtonen: Johanna Ahonen (vierailija)
Heikki Härkälä: Vilma Putro
Jaakko Laiho, Kyllikin isä: Seppo Kaisanlahti
Sirkka Kapeelahti: Anna Andersson
Tauno Peltonen: Jussi Virkki
Matti Roimela: Jussi Lankoski (vierailija)
Paavo Kiiski: Willehard Korander
Toivo Ruokonen: Jussi Johnsson
Mummo: Jussi Johnsson
Etsivä 1: Vilma Putro
Etsivä 2: Jussi Virkki
Ulla Kiiski: Nuttama Talasmo
Kuoro, kylänväkeä: Heidi Harju, Sari Kanerva, Elina Raasakka, Iida Rui, Milla Tielinen

Muusikot:

Koskettimet, haitari: Jani Pola
Kitarat, basso: Jarkko Palokas
Sello: Susanna Syrjäläinen

Lehdistökuvat:
Kuvaaja Aki Loponen. Kuvat ladattavissa: https://kuvapankki.ekarjala.fi/main.php?g2_itemId=27813


Lisätietoja:

Ohjaaja Sirpa Riuttala, puh. 040 130 9159, sirpa.riuttala(a)lappeenranta.fi

Esitysaikataulu ja liput: https://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Runar--Kyllikki---laulu-kielletyista-iloista