Etusivu Lappeenrannan kaupunginteatterin Liian paksu perhoseksi on suominostalgian maustama elämänmakuinen rakkaustarina
28.1.2020 10.45

Lappeenrannan kaupunginteatterin Liian paksu perhoseksi on suominostalgian maustama elämänmakuinen rakkaustarina

Lappeenrannan kaupunginteatterin suuren näyttämön kevään avaa Sisko Istanmäen samannimiseen menestysromaaniin perustuva näytelmä Liian paksu perhoseksi. Kyseessä on suominostalgian maustama lämminhenkinen komedia ja rakkaustarina, joka vie katsojat aikamatkalle viime vuosisadan Suomeen. Näytelmän pääroolissa nähdään keväällä teatterikorkeakoulusta näyttelijäntaiteen maisteriksi valmistuva Katariina Lantto. Näytelmä saa ensi-iltansa lauantaina 1.2.2020.

Liian paksu perhoseksi_mg_3144_Aki Loponen_510x340.jpgSirpa Riuttalan ohjaamassa näytelmässä Lantto näyttelee tomeraa Kaisua, joka muuttaa Pohjanmaan lakeuksilta työn perässä Ruutinojalle kauppa-apulaiseksi. Ruutinojalla Kaisua odottaa rähjääntynyt kyläkauppa sekä kaupanpitäjä Erni (Samuli Punkka). Kaisu ja Erni ihastuvat ja rakastuvat. Nuorenparin onnea varjostavat kuitenkin epäonni sekä Ernin siipeilevät sukulaiset: kärkäskielinen ja hienosteleva äiti ja pinnallinen sisar. Riuttala kuvailee näytelmää melodraamakomediaksi.

- Kaisun ja Ernin välinen rakkaus on epätyypillistä, koska Kaisu on isokokoinen ja vahva ja Erni on pieni ja herkkä mies. Tarina sen sijaan on perisuomalainen. On paljon vaikeuksia ja köyhyyttä, arki on kovaa minkä lisäksi anoppi painaa päälle kuin luonnonvoima, kertoo Riuttala.

Näytelmä oman tien löytämisestä

Eriparisen rakkauden lisäksi Liian paksu perhoseksi käsittelee myös oman tien löytämistä sekä sinnikkyyttä, etenkin Kaisun näkökulmasta. Lantto kuvailee Kaisua kiinnostavaksi roolihahmoksi, johon hänen on ollut helppo samastua.

- Tarinan alussa Kaisu on kaksikymmentä ja hän lähtee tavoittelemaan sellaista elämää, jota hän kuvittelee, että häneltä odotetaan. Kaisu on päättäväinen ja järkähtämätön, mutta ei kuitenkaan läpäisemätön. Tarinan edetessä hän oivaltaa, mistä kaikessa on loppujen lopuksi kyse.

Lanton mukaan näytelmän yksi keskeinen teema on oman näköisen elämän eläminen sekä valinta siitä, millä vireellä elämäänsä päättää elää.

- Vaikka näytelmässä tapahtuu paljon asioita, keskeistä eivät ole yksittäiset tapaukset, vaan tapahtumien volyymi sekä se, miltä hetket Kaisusta tuntuvat. Koen, että kyse on myös siitä, että ihminen valitsee sen mitä muistaa ja painaa mieleensä. Negatiivisia vai positiivisia asoita.

- Tarinan viesti on, että jokainen saa olla mitä haluaa. Esimerkiksi ei kenenkään toisen tarvitse täydentää minua, vaan voin itse tehdä valintani hakematta hyväksyntää ulkopuolelta. Ei sillä ole merkitystä, ajatellevatko muut, että olen liian paksu perhoseksi, Lantto pohtii.

Nostalginen aikamatka viime vuosisadalle

Liian paksu perhoseksi on ajankuva suomalaisesta yhteiskunnasta 1960-luvulta 1990-luvulle sekä samaan aikaan tapahtuvasta naisen yhteiskunnallisen roolin vapautumisesta.

- 1960-luvulla suuret ikäpolvet muuttivat maalta kaupunkeihin ja jopa Ruotsiin. Tämä oli uudenlaisen juurettomuuden alku, jota näytelmässä käsitellään. Teemana on myös lapsettomuus sekä elämän epäreiluus ja vaikeuksien voittaminen, kuvailee näytelmän ohjaaja Sirpa Riuttala.

Näytelmän lavastuksesta on vastannut Lappeenrannan kaupunginteatterin uusi skenografi Mimmi Resman ja puvuista Päivi Hanttu-Lindström. Näyttämölle rakennettu miljöö on ajankuvaa kunnioittava ja nostalgiaa hyödyntävä. Esityksessä kuullaan muun muassa vanhaa Suomi-iskelmää. Riuttalan mukaan musiikin avulla on mahdollista herättää tunneyhteys menneeseen aikaan.

- On kiinnostavaa, että nostalgian ja siihen liittyvän tunnistettavuuden kautta päästään käsiksi erilaisiin ajallisiin kerroksiin. On kiehtovaa myös pohtia, mitä varten ihmiset nostalgisoivat ja mitä sen avulla voidaan ilmaista.

Opettajasta näyttelijäksi

Kaisun rooli on Lanton ensimmäinen päärooli laitosteatterissa. Aiemmin Lantto on näytellyt muun muassa Svenska Teaterin, Tampereen työväenteatterin ja Kansallisteatterin näyttämöillä.

- Tämän kokemuksen jälkeen pitää sanoa, että unelmana olisi tehdä lisää päärooleja. Pääroolissa kulma on ihan erilainen, koska tiedän kaiken mitä lavalla tapahtuu. Tämän vuoksi pystyy ihan eri tavalla elämään tarinan läpi, kun kaikki mitä tapahtuu on kuin omaa elämää, Lantto kommentoi.

Seuraavaksi Lantto nähdään Kit Kat -klubin tanssityttönä ja haitarinsoittajana Turun kaupunginteatterin Cabaret-musikaalissa. Keväällä häntä odottaa näyttelemisen ja teatterikorkeakoulusta valmistumisen lisäksi myös opettajan työt.

- Valmistuin ensiksi luokanopettajaksi, eikä minusta koskaan pitänyt tulla näyttelijää. Ennen ajattelin, että en voi tehdä työkseni sellaista mitä harrastan, kun siitä häviää muuten ilo. Mutta sehän on ollut ihan hirveätä harhaa. On ihan parasta, kun minulle maksetaan siitä, että saan tehdä jotain, mikä on mielestäni kivaa!

Katariina Lanton lisäksi lavalla nähdään Jussi Johnsson, Sanna Kemppainen, Noora Koski, Anna-Kaisa Makkonen, Eppu Pastinen, Samuli Punkka ja Netta Salonsaari.

Liian paksu perhoseksi -näytelmää esitetään Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 9.5.2020 saakka.

Tietoa näytelmästä:

Sisko Istanmäki – Heini Tola
Liian paksu perhoseksi
Ensi-ilta lauantaina 1.2. klo 19.00 Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä

Esitysoikeudet Agency North Oy

Työryhmä:

Ohjaus: Sirpa Riuttala
Lavastus: Mimmi Resman
Puvut: Päivi Hanttu-Lindström
Maskit ja kampaukset: Pinja Ruokolainen, Milma Kiviranta
- esityksissä apuna Milma Kiviranta
Valot: Timo Hämäläinen
Äänet: Tomi Aronen
Tarpeisto: Sirpa Tervo, Laura Suoniitty
Tarpeistonhoito ja kuiskaus: Laura Suoniitty
Videot: Kimmo Pasanen
Lavastuksen toteutus: Seppo Ihalainen, Jukka Malaska, Vesa Hulkkonen, Tommi Salonen
Puvustuksen toteutus: Päivi Hanttu-Lindström, Anu Hovi, Päivi Saarimäki
Pukija ja pukuhuolto: Eva Eronen
Järjestäjä: Jari Seppälä
Valokuvat: Aki Loponen
Käsiohjelma: Sirpa Riuttala, Mimmi Resman

kevat-2020-ohjelmisto-web-595x370px-perhonen-2 (002).jpgRoolit:
Kaisu: Katariina Lantto
Erni: Samuli Punkka
Ellida, Ernin äiti: Anna-Kaisa Makkonen
Viivi, Ernin sisko: Noora Koski
Martta, Kaisun äiti: Sanna Kemppainen
Anna, opettajan vaimo: Netta Salonsaari
Elise, Viivin lapsi: Emilia Heikka / Emma Rautakannel
Elise aikuisena: Noora Koski
Isäntä 1: Jussi Johnsson
Isäntä 2: Eppu Pastinen
Lauri, Kaisun veli: Eppu Pastinen
Lääkäri: Jussi Johnsson

Lehdistökuvat:
Valokuvat: Aki Loponen
https://kuvapankki.ekarjala.fi/main.php?g2_itemId=28501

Lisätietoja:
Ohjaaja Sirpa Riuttala
sirpa.riuttala@lappeenranta.fi
050 431 7888
https://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Kevat-2020/Liian-paksu-perhoseksi
 

Kuva:  Liian paksu perhoseksi_kuva Aki Loponen