Etusivu Kaikille avoin keskustelutilaisuus Nuijamiehessä 31.1. klo 18: Kulttuuri pelastaa - taide ja teatteri apuvälineenä aitoon yhteisöllisyyteen
22.1.2019 14:15

Kaikille avoin keskustelutilaisuus Nuijamiehessä 31.1. klo 18: Kulttuuri pelastaa - taide ja teatteri apuvälineenä aitoon yhteisöllisyyteen

Kulttuuritila Nuijamiehessä järjestetään torstaina 31.1. klo 18–20 kaikille avoin ja maksuton keskustelutilaisuus, jonka aiheena on Kulttuuri pelastaa – taide ja teatteri apuvälineenä aitoon yhteisöllisyyteen.

Tilaisuudessa pyritään tuomaan esille kulttuurin ja taiteen merkitys ihmisen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Tilaisuutta organisoivan Ossi Välimäen mukaan tapahtumassa tarkastellaan, kuinka kulttuurin avulla voidaan ennaltaehkäistä ja korjata yhteisön aiheuttamia ongelmia yksilöihin.

– Haluamme laskea kynnystä käsitellä vaikeita asioita, kuten syrjäytymistä, väkivaltaa ja hyväksynnän tarvetta, sekä saada ihmiset ymmärtämään, miten merkittäviä vaikutuksia kulttuurilla on hyvinvointiin.

– Tarjolla on runsaasti tietoa sekä mahdollisuus löytää ratkaisuja oman tai läheisen elämän ongelmiin.

Sirpa Riuttala_kuvaaja Jussi Virkki_279x372.jpegLappeenrannan kaupunginteatteri on yksi tilaisuuden järjestäjistä. Teatterin ohjaaja Sirpa Riuttala kertoo, että tilaisuudella halutaan erityisesti saada huomiota yhteiskunnasta sivuun jääville nuorille.

– Liian moni nuori sulkeutuu peruskoulun jälkeen kotiin ja taas toisella äärilaidalla ylisuorittavat nuoret saavat ensimmäisen burnoutin ennen kuin painavat ylioppilaslakin päähänsä. Haluamme herätellä vanhempia kuuntelemaan nuoria ja heidän kokemusmaailmaansa.

Välimäen mielestä taide ja kulttuuri voivat esitellä, havainnollistaa ja kärjistää havaintoja maailmasta, jossa elämme ja ehdottaa toisenlaisia ratkaisuja. Saimaan Kriisikeskuksen johtaja Juho Heikka sanoo, että kulttuuriharrastuksella on myös yhteys hyvän elämän kokemuksiin ja pitkään ikään.

– Kulttuurin harrastaminen liitetään myös hyvään mielenterveyteen, sillä aktiivinen osallistuminen kulttuuritoimintaan voi lisätä yhteisöllisyyttä, sallivuutta, osallisuutta ja vahvistaa ennen kaikkea itseluottamusta. Taidekokemukset liittyvät yksilötasolla myös parempaan elämänhallintaan.

Keskustelutilaisuudessa kuullaan Heikan ja elokuussa kaupunginteatterin johtajana aloittavan Iiris Rannion mietteitä käsiteltävistä teemoista. Keskustelussa panelisteina toimivat Riuttala, Ohjaamo Lappeenrannan Harry Kiianen, nuori kokemusasiantuntija Lotta Walldén sekä Nyyti ry:n psykologi Elina Marttinen, jonka väitöskirja käsittelee nuorten identiteetin muodostumista. Paikalla on myös kaupunginteatterin näyttelijöitä. Lisäksi tilaisuudessa on mahdollisuus osallistua arvontaan.

Runar & Kyllikki käsittelee identiteetin muodostumisen problematiikkaa

Teemoihin pureutumisen lisäksi keskustelutilaisuus pohjustaa samalla kaupunginteatterissa 23.2. ensi-iltansa saavaa Runar & Kyllikki -esitystä. Illan aikana nähdään myös maistiaisia esityksestä.

Riuttalan ohjaama musiikkinäytelmä käsittelee päähenkilöidensä kautta identiteetin muodostumisen problematiikkaa.

– Esitys pohtii esimerkiksi minäkuvan muodostumista: millainen minäkuva muodostuu tytölle, jonka ainoa tehtävä yhteisössä näyttää olevan muiden toiveiden täyttäminen tai pojalle, jonka omaa erityislaatua ja herkkyyttä ei osata nähdä, Riuttala avaa.

Kaupunginteatteri ja Saimaan Kriisikeskus lähtivät järjestämään keskustelutilaisuutta havaittuaan, että sille on selkeä tarve Lappeenrannassa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Kulttuuritila Nuijamiehen, Ohjaamo Lappeenrannan, YTHS:n, Nyyti ry:n sekä Etelä-Karjalan Osuuspankin kanssa.

– Olen nähnyt, miten paljon myös Lappeenrannassa on ajelehtivia nuoria ja kuinka nuoriso on jakaantunut.

– Halusimme myös siksi mukaan, että mielestäni teatterin tulee avautua kohti kaupunkia, osallistua tilaisuuksiin myös teatterin ulkopuolella ja pyrkiä aktiivisesti keskusteluun ihmisten kanssa. Keskustelutilaisuus tarjoaa mahdollisuuden kohtaamiselle teatteriesityksestä poikkeavassa kehyksessä, teatterin ohjaaja Sirpa Riuttala sanoo.

Kuva: Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjaaja Sirpa Riuttala on yksi keskustelutilaisuuden panelisteista. Kuvaaja: Jussi Virkki.

Lisätietoja:

Kulttuuritila Nuijamies, tilaisuuden organisaattori, Ossi Välimäki, ossi.valimaki@gmail.com

Lappeenrannan kaupunginteatteri, ohjaaja Sirpa Riuttala
puh. 040 130 9159, sirpa.riuttala(a)lappeenranta.fi

Saimaan Kriisikeskuksen johtaja, Juho Heikka
puh. 050 5551 044, juho.heikka(a)saimaankriisikeskus.fi