Etusivu TeatteriJuttuarkistoIlmari Pursiaisen tavoite on nautittava teatteriesitys kaikille
26.2.2021 14.40

Ilmari Pursiaisen tavoite on nautittava teatteriesitys kaikille


Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjaaja Ilmari Pursiainen avaa kautensa näytelmällä 9 hyvää syytä elää. Siinä seurataan nuoren naisen selviytymistä, kun apua saa liian vähän ja muutkin yhteisön jäsenet kamppailevat omien ongelmien parissa.

–Tarina on koskettava, mutta se antaa toivoa. Käsittelemme vaikeita, ajankohtaisia asioita. Samalla ihmiset voivat kuitenkin nauttia hyvästä teatteriesityksestä sekä huumorista, lupaa Pursiainen. 

Ohjaaja_Ilmari11.JPG

Näytelmän on kirjoittanut Anna Krogerus. Kantaesitys oli pari vuotta sitten Maailman mielenterveyspäivänä. Krogerus puolustaa Pursiaisen mielestä hienolla tavalla herkkää sielua aikana, jolloin ”nopeat syövät hitaat.”   

Näytelmän päähenkilöllä Klaralla on muun muassa vilkas mielikuvitus. Hän saa uskottavan yhteyden Urho-Kalevaan -koiraan. 

–Se on vastapaino todellisuudelle kuvaten samalla arjen kauneutta. Yhteyttä hakevat muutkin lähiössä asuvat. He kokevat kovia, mutta kohtaavat yllättäviltä tahoilta ymmärrystä ja empatiaa.
Kyse on toisen ihmisen koskettamisesta. Yksinäisyys on paha ongelma.

Harjoitusajan nopeat käänteet

Jos näytelmässä on monia käänteitä, niitä on ollut myös harjoitusaikana. Pursiainen oli edelliskautena vierailijana ja ohjasi lastennäytelmän Maukka, Väykkä ja syntymäpäivä. Esityksissä viihtyivät myös aikuiset. 

Esitysten päätyttyä viime maaliskuussa aloitettiin syyskauden valmistelut. 9 hyvää syytä elää -näytelmän harjoitukset ovat toteutuneet joskus etänä, joskus teatterissa muutaman näyttelijän kanssa – riittävän pitkillä turvaväleillä. 

Kevään myllerryksessä esitys lisäksi siirrettiin suurelta näyttämöltä pienelle. Muutos kääntyi Pursiaisen ja muiden työryhmän jäsenten mielestä kuitenkin näytelmälle voitoksi. Tarinaan sopii pienieleisyys.

Näkyväksi teatterin keinoin

Harjoituskausi alkoi heti syysloman jälkeen, ja se on edennyt vauhdikkaasti. Pursiaisella oli keväällä poikkeuksellisen paljon aikaa keskustella näyttelijöiden kanssa aiheesta ja teemoista sekä syventää roolihenkilöitä.

Pursiaisesta on mielenkiintoista tuoda yhteiskunnallisia ongelmia näkyväksi teatterin keinoin. Teatteri on ollut hänelle tuttu ilmaisumuoto lapsesta lähtien. Molemmat vanhemmat ovat teatterialan ammattilaisia. Opiskeluaikana koettu masennus lähentää häntä puolestaan näytelmän teemoihin.

Pursiainen myöntää alkuun pohtineensa, kerääkö näytelmä yleisöä, pitävätkö ihmiset aihetta vaikeana. Ohjaajasta onkin siten tärkeää luoda esitykseen turvallinen, intiimi tunnelma kohdata vaikeitakin asioita. 

–Hyvän tekstin ansiosta kepeyttä tai huumoriakaan ei tarvitse luoda väkisin. Esityksestä tuli sattumalta poikkeuksellisen ajankohtainen koronan kuormittavan ajan takia. Useampi ihminen on pudonnut kuoppaan, jossa ei ole aikaisemmin ollut.

–On oltava varovainen, ettei mennä koronan kyydissä. Se on joka tapauksessa ympäristössä ja ympärillä, mutta teatterissa sen voi hetkeksi jopa unohtaa.

9 hyvää syytä elää -näytelmää ei ole vielä päästy esittämään yleisölle koronarajoitusten vuoksi. Näytelmä saa talon sisäisen ensi-iltansa lauantaina 27.2. Yleisön ensi-ilta pystytään toteuttamaan vasta syksyllä 2021. 


Anna Krogerus
9 hyvää syytä elää
Ensi-ilta 27.2.2021 Pienellä näyttämöllä
Jatkaa syksyllä 2021
Ohjaus: Ilmari Pursiainen
Lavastus: Samuli Halla
Näyttelijät: Jarno Hyökyvaara, Seppo Kaisanlahti, Noora Koski, Jussi Lankoski, Eppu Pastinen, Vilma Putro, Netta Salonsaari, Pirkko Uitto
Esitysoikeuksia valvoo: Nordic Drama Corner Oy


Lisätiedot
Ilmari Pursiainen
Ohjaaja
ilmaripursiainen@gmail.com