Etusivu Avoimien ovien päivä 29.8. kutsuu asukkaat tutustumaan kaupungin palveluihin – Greenreality-karnevaalissa paljon nähtävää ja tekemistä
22.8.2019 9:10

Avoimien ovien päivä 29.8. kutsuu asukkaat tutustumaan kaupungin palveluihin – Greenreality-karnevaalissa paljon nähtävää ja tekemistä

Lappeenrannan kaupunki esittelee palvelujaan ja tilojaan maksuttomassa avoimien ovien tapahtumassa torstaina 29.8.2019. Vuodesta 2011 lähtien järjestetyssä tapahtumassa kävijät pääsevät tutustumaan Suomen ilmastopääkaupungin palveluihin ja toimintaan kaupungintalolla ja muissa kaupungin toimipisteissä.

Lappeenrannan markkinointi-, matkailu- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman iloitsee avoimien ovien päivän laajentumisesta ympäri kaupunkia sekä paikallishistorian sekoittumisesta katukuvaan.

– Kaupunki on asukkaita varten ja on tärkeää saada kuntalaiset tutustumaan toimintaan sekä esitellä kaupunkia uusille asukkaille. Toivon että mahdollisimman moni lähtee liikkeelle ja löytää kiinnostavia uusia palveluja ja tapahtumia. Luvassa on sekä vanhaa että uutta kaupunkimme historian hengessä.

Avoimet ovet 2018 pystykuva_Minna Kivistö_352x528.jpgKaupungintalo ympäristöineen tapahtumapäivän keskiössä

Kaupungintalolla päivän ohjelmaan kuuluu muun muassa opastettuja kierroksia sekä palveluiden esittelyä klo 10–15 kaupungintalon ensimmäisessä kerroksessa.
Esittelykierroksilla voi saada viitteitä paikallishistoriasta Lappeenranta-pukujen muodossa. Mukana ovat Varaamo-tilauspalvelu, Etelä-Karjalan pelastuslaitos, Etelä-Karjalan kansalaisopisto, Maasotakoulu sekä SPR:n Piristäjäpalvelu riksoineen.

Asiakaspalvelukeskus Winkki palvelee asiakkaitaan klo 9–17. Kaupunginteatteri tarjoaa Avoimien ovien päivänä teatterilipun 20 eurolla Maaninkavaara-näytökseen perjantaina 11.10. klo 19. Hintaetu on voimassa Winkissä vain Avoimien ovien päivänä. Samalla voi ostaa myös muita kaupunginteatterin ja -orkesterin lippuja.

Lappeenranta-salissa voi klo 11 ja 19 osallistua Meditaatiota-konserttiin. Aamupäivän konsertti on kävijöille maksuton. Iltapäivällä uudet korkeakouluopiskelijat toivotetaan tervetulleiksi Lappeenrantasalin Jet Lag Off -tapahtumassa klo 13–15.

Toimintarikas päivä saa jälleen väriä kaupungintalon edustatorin eli kansalaistorin koko perheen Greenreality-karnevaalista. Lappeenrannan kaupungin tiedottaja Heli Mälkiän juontamassa tapahtumassa on luvassa musiikkia sekä monipuolisia esityksiä ympäri päivää vihreitä arvoja unohtamatta.

Matkailuneuvonnan uusien tilojen avajaiset kauppakeskus IsoKristiinassa

Matkailuneuvonnan uudet tilat avautuvat kauppakeskus IsoKristiinaan Suomalaisen kirjakaupan viereen. Neuvonnasta saa menovinkkejä Lappeenrannan loppukesään sekä tietoa muun muassa harrastevälineiden vuokrauspalvelusta.

– Uusissa tiloissa meillä on paremmat mahdollisuudet tuoda matkailutoimijoidemme palveluja esille, kannattaa myös osallistua goSaimaan kanssa yhteistyössä toteutettuun avajaisarvontaan, Rahman kannustaa.

Paikan päällä kävijöille lahjoitetaan mukaan hyödyllistä sisältöä täynnä oleva Lappeenranta-kassi.

Ohjaamo Lappeenranta juhlii syntymäpäiviään

Nuorille suunnattu monialainen palvelupiste Ohjaamo juhlii avoimien ovien päivänä 4-vuotissyntymäpäiviään ja vierailijoille on luvassa maksuttomat pullakahvit. Klo 10–15 avoinna oleva toimipiste sijaitsee osoitteessa Anni Swanin katu 7.

Ohjaamokoordinaattori Jenna Ahlberg kertoo, että paikan päällä on luvassa kaikenlaista toimintaa.

– Paikalla on monia toimijoiden esittelypisteitä aina päihdetyöstä hyvinvointivalmennukseen. Paikan päällä voi muun muassa kokeilla puristusvoimatestiä, alkoholitonta drinkkibaaria tai askarrella itselleen stressipallon.

Viime vuonna avoimien ovien päivänä Ohjaamolla vieraili yli 900 kävijää.

– Tapahtuma on kaikille avoin. Paikalle voi tulla huoltajia, yhteistyötahoja, koululaisia lukioista ja yläkouluista sekä ketä asia vain kiinnostaa, Ahlberg rohkaisee.

Luvassa monien palvelujen esittelyä

Etelä-Karjalan pelastuslaitos esittelee toimintaansa kaupungintalon ensimmäisessä kerroksessa. Turvallisuuskouluttaja Vesa Kultanen sanoo, että pelastuslaitoksen toimipiste keskittyy erityisesti kotona asumisen turvallisuuteen. Paikan päällä voi myös testata oman tai läheisen kodin turvallisuutta Eksoten ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteisessä KAT-hankkeessa tuotetulla asumisturvallisuustestillä.

– Esittelemme alkusammutusvälineitä ja jaamme esitteitä vierailijoille. Mahdollisesti kävijät voivat myös paneutua aiheeseen liittyviin videoklippeihin, joita toistamme autostamme.

Eksoten palveluihin voi päivän aikana tutustua kolmessa eri yksikössä: kuntouksessa, vammaispalveluissa sekä mielenterveyskeskuksessa. Sähköisten palveluiden koordinaattori Sanna Roste-Torniainen kertoo, että mielenterveyskeskuksen toimipisteellä on klo 10–14 luvassa esittelyjä keskuksen toiminnasta, mielenterveystalo.fi -nettiportaalista sekä Eksoten sähköisistä palveluista.

– Tilaisuutemme on avoin kaikille täysi-ikäisille mielenterveyskeskuksen palvelutarjonnasta kiinnostuneille. Esittelyt jatkuvat koko päivän non-stoppina.

Greenreality-karnevaalissa ohjelmaa ja tekemistä kaikenikäisille

Maksuton koko perheen Greenreality-karnevaali järjestetään nyt toista kertaa kaupungin avoimien ovien yhteydessä Kanasalaistorilla klo 10–18. Ohjelmassa on esimerkiksi musiikki-, sirkus-, tanssi- ja taikuriesityksiä sekä liikuntatoimen ohjaamaa jumppaa.

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen kertoo, että karnevaalissa halutaan tuoda esille kestävän kehityksen tekoja ja valintoja, jotta jokaisen olisi helpompi osallistua suuriin ilmastotalkoisiin.

– Maapallo ei kestä nykyisiä elämäntapojamme ja jokaisella voi olla omanlainen keino helpottaa ympäristön kuormitusta. Karnevaaliin kannattaa tulla avoimin mielin hakemaan ideoita ja ajatuksia omiin valintoihin, sillä kysehän on meidän kaikkien tulevaisuudesta.

Tarjolla on hyödyllistä tietoa muun muassa erilaisista kierrätys- ja liikkumistavoista sekä EKOenergiasta. Karnevaalissa voi tutustua sähköautoihin ja erilaisiin pyöriin. Aitoa hevosvoimaa tapahtumaan tuo suomenhevostamma Nette. Toimintaansa juuri aloitteleva luonto- ja tiedekeskus Saimaarium on myös mukana karnevaalissa.

Tänä syksynä koko kaupungin perusopetukseen laajenevan LUT Junior University on myös edustettuna. Tapahtumaan osallistuukin jälleen laajasti koululaisia ja opettajia.
Tarkemman ohjelman ja aikataulun voi katsoa tapahtuman verkkosivulta.

Kirkkokadun muraalit paljastetaan asukkaiden ihailtaviksi

Kirkkokadulle maalatut muraalit eli seinämaalaukset paljastetaan yleisölle Greenreality-karnevaalissa klo 12. Teoksiin on mahdollista tutustua tapahtuman aikana klo 13 alkaen tasatunnein järjestetyillä opastetuilla kierroksilla. Yksi kierros kestää noin 15 minuuttia.

Lappeenrannan kaupunki ja Kaakon taide järjestivät yhteistyössä ideakilpailun, jossa etsittiin teoksia toteutettaviksi muraaleiksi Kirkkokadun alikulkua somistamaan. Valintaraati pyysi myös kaupunkilaisilta mielipiteitä ehdotetuista teoksista verkkokyselyn avulla ja huomioi annetut palautteet osana valintaprosessia.

Kilpailun voittivat Leena Pukin Kissamies, Saimi Suikkasen Voikukat ja Tua Musakan Tuolta Saimaanrannalta. Tekijöitä on mahdollista tavata tapahtuman aikana.

Tekemistä koko päiväksi

Päivän aikana osallistujat voivat vierailla myös pääkirjastossa, jossa tekemistä löytyy aina nukketeatterista lukukoirailtaan. Sammonlahden kirjastolla voi ottaa osaa toiminnalliseen lorutuokioon klo 9 ja 9.30.

Taidemuseo järjestää aamujoogaa klo 8–9 ja 9–10. Tapahtuma on maksuton ja siihen voi osallistua tuomalla oman joogamaton mukaan. Museoiden pääsymaksut ovat päivän aikana normaalit.

Päiväkoteja ja kouluja on myös avoinna tapahtumapäivän aikana. Sammonlahden koulun Lavolan toimintayksikkö, Kimpisen lukio, Lappeenrannan Lyseon lukio sekä Hovinpellon päiväkoti uusine tiloineen esittelevät toimintaansa muun muassa esittelykierrosten merkeissä.

Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku esittelee toimintaansa klo 9–15. Päivän aikana Metkussa on nähtävillä nukketatterinukkeja, lyhytelokuvia sekä ultraviolettivalossa hehkuvia maisemia 370-vuotiaasta Lappeenrannasta.

Avoimien ovien päivän aikataulu sekä lisätietoja löytyy tapahtuman verkkosivuilta sekä Lappeenrannan asukaslehdestä.

Lisätietoja:
Mirka Rahman, markkinointi-, matkailu-, ja asiakaspalvelupäällikkö
puh. 040 849 9161, mirka.rahman(a)lappeenranta.fi

Lisätietoja Greenreality-karnevaalista:
Ilkka Räsänen, ympäristöjohtaja
Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
puh. 0400 815 284, ilkka.rasanen(a)lappeenranta.fi (ennen 26.8. tavoitettavissa laittamalla tekstiviestillä soittopyyntö)