Etusivu Lappeenrannan kaupunginteatterin Lokki pureutuu ihmisyyden ajattomiin aiheisiin inhimillisten ja epätäydellisten roolihahmojen välityksellä
29.1.2018 13:00

Lappeenrannan kaupunginteatterin Lokki pureutuu ihmisyyden ajattomiin aiheisiin inhimillisten ja epätäydellisten roolihahmojen välityksellä

Lappeenrannan suuren näyttämön vuoden ensimmäinen ensi-iltanäytelmä on Anton Tšehovin Lokki. Venäläisen näytelmäkirjallisuuden suurimpiin klassikkoihin kuuluvan näytelmän ensi-ilta on lauantaina 3.2. klo 19. Esitykset jatkuvat läpi kevään aina toukokuun 19. päivään asti.

Lokki_kuva Mika Haaranen_404x270.jpgLokkia voi kutsua ajattomaksi kuvaukseksi ihmisyyden moninaisuudesta. Näytelmä käsittelee teemoja, jotka ovat ajankohtaisia vielä tänäkin päivänä. Esitys pureutuu muun muassa uuden ja vanhan ajattelun kohtaamiseen, rakastumiseen ilman vastarakkautta ja toiveisiin paremmasta tulevaisuudesta.

Lokin ohjaajan Marjo-Riikka Mäkelän mukaan näytelmä esittää kysymyksiä myös esimerkiksi taiteen tarkoituksesta ja siitä, kuka päättää mitä meistä tulee ihmisinä ja taiteilijoina.

– Onko meillä omaa tahtoa vai teemmekö valintoja muiden ihmisten meihin kohdistamien heijastumien perusteella? Olemmeko yksilöitä vai asuuko meissä yksi yhteinen maailmansielu? Humoristisesti voi myös miettiä, kuinka moni roolihahmoista tai yhteisöidemme jäsenistä on lopulta kasvanut aikuiseksi, joka ottaa vastuun omista valinnoistaan, päätöksistään ja teoistaan.

– Lisäksi Lokki saa ainakin minut pohtimaan sitä, miten riipaisevan tärkeitä ihmisen äiti- ja isäsuhteet ovat elämän perustana sekä sitä, kuka selviää ja kuka tuhoutuu, kun viattomuus väistämättä menetetään ideaalien kuvien rikkoutuessa.

Näytelmän ajattomilta tuntuvia aiheita käsitellään roolihahmojen välityksellä.

– Tšehov taisteli erityisesti vaikean lapsuutensa vuoksi raakuutta ja tekopyhyyttä vastaan lempeydellä ja inhimillisyydellä. Hän ammensi elämästään ja kokemastaan aineksia näytelmän roolihahmoihin. Heistä kukaan ei ole pelkästään hyvä tai paha ihminen, vaan kaikki ovat inhimillisiä ja epätäydellisiä. Katsoja voi tunnistaa roolihenkilöistä itsensä ja siksikin jokainen kokee Lokin varmasti juuri itselleen sopivalla tavalla.

Hollywoodissa ohjaajana, näyttelijäntyön valmentajana ja opettajana työskentelevä Mäkelä on erikoistunut Antonin veljenpojan nimeä kantavaan Mihail Tsehov -näyttelijäntyön tekniikkaan. Mäkelä kertoo, että Lokki vaatii näyttelijöiltä kirkasta ajatuksenkulkua, emotionaalista syvyyssuuntaa sekä tragikoomista heittäytymistä ja rytmitajua.

– Tšehovin tekstit on kirjoitettu niin, ettei pääroolia ole. Ohjaaja voi toki halutessaan nostaa yhden roolihahmon näkökulmahahmoksi. Näytelmä herää henkiin kuitenkin vain jos kaikki sen hahmot ovat eläviä, tuntevia ja syvästi kokevia. Lokissa tärkeää onkin se, mitä ei sanota ääneen. Näyttelijöiden tehtävä on tehdä se näkyväksi fyysisesti ja energisesti. Roolihahmot eivät välttämättä kohtaa eivätkä tahdo katsoa totuutta silmiin. Näyttelijöiden on kuitenkin uskallettava kohdata toisensa, olosuhteet ja yleisö.

– Klassikkoa tehdessä ei voi myöskään välttyä vertailulta. Se tulee kuitenkin unohtaa ja olla juuri tässä ja nyt, tämän Lokin äärellä sekä näiden ihmisten, näyttelijöiden, roolien ja yleisön kanssa yhteisellä matkalla.

Näytelmän tapahtumapaikkana on Sorinin maatila, jossa joukko ihmisiä viettää joutilaana kesäänsä. Kaupunginteatterin vieraileva ohjaaja Mäkelä olisi halunnut alun perin lavalle ison vesialtaan järveksi ja vesisateen vastaanottajaksi.

– Se ei kuitenkaan ollut mahdollista, joten kävimme yhtenä päivänä näyttelijöiden kanssa etsimässä inspiraatiota uima-altaalla. Inspiraatio ei tarkoita vain ideaa, vaan myös kehollista kokemusta, joka voidaan luoda paikalle milloin tahansa mielikuvituksen avulla.

Marjo-Riikka Mäkelä on kotoisin Lappeenrannasta, jossa hän asui 17-vuotiaaksi asti. Vuodesta 2000 alkaen ulkomailla asunut ohjaaja kokee Lokin ansiosta tapahtuneen paluun synnyinkaupunkiinsa tunnerikkaaksi.

– Paluu kaikkien vuosien jälkeen on ollut merkityksellistä monellakin tapaa. Vanhempani sekä veljeni perheineen asuvat täällä, parhaan ystäväni viimeinen leposija sijaitsee myös Lappeenrannassa. Heidän lisäkseen olen kaivannut isovanhempiani sekä saunaa ja suomalaista luontoa. Jo viime kesän mökkivierailulla Saimaa, sen lokit ja muut asukkaat sekä veden teemat kuljettivat Lokkia mielessäni kohti kevättä ja Lappeenrantaa.

Kuva: Lokki. Kuvaaja: Mika Haaranen.

Tietoa näytelmästä:

Anton Tšehov
Lokki
Suurella näyttämöllä 3.2.–19.5.
Ensi-ilta lauantaina 3.2. klo 19

Käännös: Jalo Kalima

Työryhmä:

Ohjaus: Marjo-Riikka Mäkelä (vierailija)
Puvut ja lavastus: Samuli Halla
Valosuunnittelu: Timo Hämäläinen
Äänisuunnittelu: Olli-Pekka Pyysing
Projisointisuunnittelu: Jussi Virkki
Piano nauhalla: Benjamin Klemettinen

Peruukit, kampaukset ja maskeeraus: Maarit Parkko-Orimus (vierailija), esityksissä Pinja Ruokolainen
Lavasteiden rakennus: Seppo Ihalainen, Jukka Malaska, Vesa Hulkkonen, Henry Hallila sekä Sirpa Tervo ja Riikka Pulkkinen
Pukujen valmistus: Päivi Hanttu-Lindström, Anu Hovi, Päivi Saarimäki
Tarpeisto: Sirpa Tervo, Riikka Pulkkinen, Niina Turunen, Laura Suoniitty
Valot: Timo Hämäläinen, Topi Jukka, Petri Mättö
Äänimies: Tomi Aronen
Videotekniikka ja esitysajo: Kimmo Pasanen
Näyttämömestarit: Kirka Haikonen, Matti Sirkiä
Näyttämömiehet: Vesa Hovi, Matti Jarva
Kuiskaaja-tarpeistonhoitaja: Laura Suoniitty, harjoituskuiskaajana myös Riikka Pulkkinen
Järjestäjä: Jari Seppälä/Jani Kassinen
Pukija – pukuhuolto: Eva Eronen

Kiitokset: Kai Kalima perheineen.

Henkilöt:

Irina Arkadina, näyttelijätär: Sanna Kemppainen
Konstantin, ”Kostja”, Arkadinan poika: Samuli Punkka
Pjotr Sorin, Arkadinan veli: Jarno Kolehmainen
Nina, tilanomistajan tytär: Vilma Putro
Šamjarev, tilanhoitaja: Eero Rannio
Polina, tilanhoitajan vaimo: Anna-Kaisa Makkonen
Maša, tilanhoitajan tytär: Aija Pahkala
Boris Trigorin, kirjailija: Jussi Johnsson
Dorn, lääkäri: Seppo Merviä
Medvedenko, opettaja: Jussi Virkki
Jakov, renki: Benjamin Klemettinen
Jakov, renki: Matias Kontula
Jakov, renki: Petja Pulkkinen

Lehdistökuvat:

Kuvaaja: Mika Haaranen. Kuvat ladattavissa osoitteessa: http://kuvapankki.ekarjala.fi/main.php?g2_itemId=26652

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Timo Sokura, puh. 040 670 0508, timo.sokura@lappeenranta.fi

Lisätietoa, esitysajankohdat ja liput: http://www.lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Lokki